Lieve Bergmans

Workshops

Cursussen

Open Atelier

Winkel

Lieve Bergmans

Bezieler en eigenaar van L’esprit du sable.

Na mijn opleiding Grafische Vormgeving op Sint Lucas voelde ik dat het werken in 3D me beter lag dan 2D. De keuze was dan ook snel gemaakt om een opleiding Beeldhouwen te volgen aan de Academie van Antwerpen. Helemaal mijn ding! Echter bleef er toch een zeer grote interesse leven naar het maken van praktische voorwerpen. Om die reden, stapte ik na twee jaar over naar de afdeling Keramiek. Ook de impressionante keramiekverzameling van mijn moeder wakkerde mijn passie aan.

Uiteindelijk spendeerde ik zes jaar op de keramiekafdeling van de Academie. Dit brengt het totaal op een mooie twaalf jaar.

Eind jaren 80 baatte ik een galerie – Sgraffito – uit in de Reijdersstraat te Antwerpen. Deze galerie toonde het werk van de beste keramisten. In eerste instantie voornamelijk uit België maar later ook vanuit Frankrijk en Spanje. Ondertussen werd er thuis in mijn atelier hard gewerkt. Ik besteedde mijn tijd aan het maken van opdrachten voor kunstenaars alsook aan keramisch werk dat door kunstenaars beschilderd werd en getoond werd in de galerie.

Pas veel later kwamen mijn echte kwaliteiten tot uiting en ging ik aan de slag om mijn eigen eerste werken te maken. Dit begon als een grote collectie prototypes die door andere bedrijven geproduceerd werden en zo op de markt kwamen. Het commerciële wereldje lag te ver van mijn persoonlijkheid dus besloot ik terug achter de draaitafel plaats te nemen.

De echte ‘pottenbakhype’ was er nog niet, maar ik was vastberaden: ik zou mijn weg vinden.

Na enkele omzwervingen vestigde ik mijn atelier in Zandhoven. Zo werd L’esprit du sable geboren. De vraag naar lessen groeide snel. Om aan die vraag te voldoen werd het atelier aangepast en kwamen er draaischijven bij. Veel van mijn leerlingen kwamen uit Antwerpen en ook ik pendelde elke dag op en neer. Dus wanneer ik de mogelijkheid kreeg om een centerbewoner in Borgerhout te worden heb ik niet getwijfeld. Ik had inmiddels een wachtlijst van 200 personen.

Een van de twee centers werd winkel en het ander atelier. Tijdens de Covid-pandemie hebben we een deel van de winkel bij het atelier getrokken. Jammer genoeg moest ik later de winkel opgeven wegens tijdsgebrek vanwege de grote vraag aan workshops en cursussen. Toch, echte passie dooft niet; ondertussen maak ik weer tijd voor eigen werk en kan de winkel op 30 maart heropenen.

In 2020 ging het open atelier van start. Een toffe werkplek waar 125 personen gebruik van maken en naar hartenlust kunnen creëren.

In 2021 kocht ik een groot domein in Italië om zomercursussen te organiseren. Door familiale gebeurtenissen zijn deze plannen een beetje op de lange baan geschoven. Uitstel is echter nooit afstel geweest. Op heden zit er schot in de zaak; de verbouwing kan van start gaan. Hopelijk kunnen de eerste enthousiastelingen in de tweede helft van 2024 al van het prachtige landschap komen genieten.

Ik kijk er alvast naar uit!